2023 Yazılım Geliştirme Trendleri: Faydaları ve Kullanım Vakalarıyla Açıklamalar

Yazılım geliştirme trendleri, işletmelerin büyümesini güçlü bir şekilde desteklemektedir. 2021-2022 yıllarında öne çıkan bazı geliştirme trendleri, mikro hizmetler ve buluta taşıma gibi, yazılım sektöründe yaygın bir gerçeklik haline gelmiştir ve birçok işletmeye değerini kanıtlamıştır. Asiste Yazılım’ın yazılım geliştirme hizmetlerinde, bu trendler birçok projede zorunlu olarak benimsenmiştir. Diğer yazılım geliştirme trendleri ise sektörler genelinde olgunlaşmaya ve yayılmaya devam etmektedir. Bu makalede, 2023 ve sonrasında yazılım sektörünü etkileyebilecek 4 son teknolojiyi analiz ediyoruz ve kullanım vakalarıyla faydalarını gösteriyoruz.

2020 Yazılım Geliştirme Trendleri: AI-First Yazılım

Uluslararası Veri Kurumu (IDC)’na göre, 2026 yılında AI’ya (yapay zeka) yapılan küresel harcamalar 300 milyar doları aşacak. Gartner’a göre ise, 2024 sonuna kadar kuruluşların %75’i, AI’ı deneme aşamasından işleyen bir sistem haline getirmeye geçecek. En son trend, mevcut yazılımlara AI entegrasyonu kadar, AI’ı yazılım tasarımının başlangıç noktası haline getiren AI-first yazılım mühendisliği üzerine. Derin öğrenme, konuşma tanıma veya makine görüşü gibi teknolojilerle güçlendirilmiş AI, işletmelere birçok yönden fayda sağlar:

  • Kritik karar verme konusunda yardımcı olur. Tıpta, AI, hastalıkları öngörmek veya daha umut verici tedavileri belirlemek için tıbbi kayıtları, genetik verileri ve laboratuvar sonuçlarını analiz eder.
  • Hizmet seviyesini artırır. Doktor randevularını planlayan sanal asistanlardan, yüzleri tanıyan ve duyguları belirleyen yazılımlara kadar, AI, gerçekten müşteri odaklı bir hizmet oluşturmayı sağlar.
  • Kalite kontrolü ve riskten kaçınma. Üretimde, IoT cihazları verilerini AI tabanlı programlara gönderir ve bu programlar üretim verimliliğini artırır ve makine arızalarını öngörür.

Blockchain: Finans Sektörünün Ötesinde

Blockchain, aracı olmadan para ve bilgi transferine olanak sağlar ve ilgili kayıtları değiştirilemez ve şeffaf hale getirir. Arkasındaki mekanizma şöyle işler: Veriler şifrelenir, diğer veri girişleriyle kronolojik olarak ‘zincirlenir’ ve merkezi bir sunucuda saklanmak yerine ağdaki tüm bilgisayar sistemlerine dağıtılır. Blockchain’in yenilikçi çalışma şekli sayesinde, ilk olarak ortaya çıktığı finans sektörünün ötesinde birçok sektör tarafından benimsenmektedir: dağıtım, imalat, sağlık, kamu sektörü. 2024 sonuna kadar, blockchain pazarının yıllık gelirlerinin 20 milyar dolara yükselmesi beklenmektedir. Bu teknolojiye yapılan yatırımları çeken avantajlara bir göz atalım:

  • Veri güvenliği. Merkezi olmayan veri depolama, hassas bilgileri (kredi geçmişi, tıbbi kayıtlar, endüstriyel IoT’dan kayıtlar) işleyen işletmeler için dolandırıcılığı ve güvenlik saldırılarını önlemeye yardımcı olur.
  • Akıllı sözleşmeler. Blockchain, tüm şartlar yerine getirildikten sonra otomatik olarak yürütülen sözleşmeler oluşturmayı sağlar.
  • Şeffaflık. İşletmeler, blockchain’in dağıtımlı defteri ile kağıt tabanlı işlemleri değiştirerek işlemlere son derece şeffaflık sağlar ve tüm tarafların hesap verebilirliğini artırır.

Low-Code Geliştirme

Low-code geliştirme, kodlama olmadan uygulamalar oluşturmayı ifade eder. Geliştiriciler, önceden hazırlanmış bileşenleri sürükleyip bırakırken, kod otomatik olarak oluşturulur ve gerektiğinde değiştirilebilir. Başlangıçta, low-code geliştirme, belirli bir yazılım türünde (örneğin, CRM) uzmanlaşmış platform-as-a-service’lerde kullanılıyordu. Ancak şimdi, neredeyse her türlü low-code uygulamasını oluşturmayı sağlayan low-code platformlar mevcut. İşlevsellikteki önemli iyileşmeler – mikro hizmetlerin desteklenmesi, geniş entegrasyon olasılıkları ve AI/ML uygulaması – nedeniyle popülerlik kazanıyorlar. Gartner, 2024 yılına kadar yazılım geliştirme projelerinin %65’inden fazlasında low-code platformların kullanılacağını öngörüyor. Bu, low-code geliştirmenin girişimler, küçük işletmeler ve şirketler için açtığı fırsatları açıklıyor:

  • Daha hızlı dağıtım. Low-code uygulamalar, el ile kodlanmış uygulamalara göre önemli ölçüde daha az zaman alır.
  • Daha az riskle iş fikirlerini doğrulama. Low-code platformlar, özel yazılım geliştirmeye göre maliyetleri azaltmaya yardımcı olur.
  • UX kaynaklarının eksikliğini kapatma. Low-code platformlar, kullanıcı dostu bir uygulama oluşturmak için derin bir UX bilgisi olmadan kullanabileceğiniz entegre UI çerçeveleri sunar.

Progressive Web Apps (PWAs)

PWAs, indirilmeden mobil uygulamalar gibi işlev gören web uygulamalarıdır. Google’a göre, 2021 başından bu yana PWA yüklemeleri %270 arttı. PWA’ların artan popülaritesi, iki önemli avantajdan kaynaklanmaktadır:

  • Sorunsuz kullanıcı deneyimi. PWA, yanıt veren ve mobil web sayfalarından 2-3 kat daha hızlı çalışır, içeriği çevrimdışı bile gösterir ve yoğun sunucu yükü sırasında çökme riskine karşı dayanıklıdır.
  • Geliştirme maliyeti ve süresinin azaltılması. PWA, yerel uygulamalara bir alternatiftir; tüm ekran boyutlarına ve mobil platformlara uyarlanabilir.

2023 Geliştirme Trendlerinden En İyi Şekilde Yararlanın

2023’te, yeni yazılım geliştirme trendleri ile erken faydalar elde edebilirsiniz. Asiste Yazılım, hem işletmeler hem de yazılım ürün şirketleri için yenilikçi yazılımların mühendisliğini sunar. Yeni teknolojileri benimseme, iş modelinizi daha da güçlendirecek ve sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkaracaktır.

Deneyimimiz, İnovasyonunuz

Farklı Sektörlerdeki Deneyimlerimizle Faydalı Çözümler Sunuyoruz

Çeşitli sektörlerdeki geniş deneyimlerimizi kullanarak, müşterilerimize değerli bakış açıları sunuyor ve onlara işlerinin büyümesini sağlayacak gerçek çözümler sağlıyoruz.

icon_2_2Created with Sketch.

Yatırım Sektörü

icon_2_2Created with Sketch.

Sağlık Sektörü

icon_2_2Created with Sketch.

Bankacılık Sektörü

icon_2_2Created with Sketch.

Finans/Fintech Sektörü

icon_2_2Created with Sketch.

Sigortacılık Sektörü

icon_2_2Created with Sketch.

Perakende Sektörü

icon_2_2Created with Sketch.

İmalat Sektörü

icon_2_2Created with Sketch.

Bilgi Teknolojileri (IT)

icon_2_2Created with Sketch.

Petrol ve Gaz Sektörü

icon_2_2Created with Sketch.

Telekomünikasyon Sektörü

icon_2_2Created with Sketch.

Lojistik ve Taşımacılık

icon_2_2Created with Sketch.

Profesyonel Hizmetler

icon_2_2Created with Sketch.

Pazarlama ve Reklamcılık

icon_2_2Created with Sketch.

Kamu Hizmetleri

icon_2_2Created with Sketch.

Yemek Sipariş Uygulamaları

icon_2_2Created with Sketch.

Market Sipariş Uygulamaları

Paylaş:

Daha Fazla Paylaşım

Sunduğumuz Çözümler

Sizi Arayalım

Asiste Software Agency

İşinizi en iyi şekilde destekleyecek teknolojilerde uzmanlaşmış bir ekip.

İş hedeflerinizi karşılamak için size özel yazılım çözümleri sunuyoruz.

Projelerinizin her aşamasında size 7/24 tam destek sağlıyoruz.

Referanslarımız ve memnuniyetleri, kaliteli işler çıkardığımızın kanıtıdır.

Demo talebinde bulun

Asiste Software Agency

İşinizi en iyi şekilde destekleyecek teknolojilerde uzmanlaşmış bir ekip.

İş hedeflerinizi karşılamak için size özel yazılım çözümleri sunuyoruz.

Projelerinizin her aşamasında size 7/24 tam destek sağlıyoruz.

Referanslarımız ve memnuniyetleri, kaliteli işler çıkardığımızın kanıtıdır.

Uzmanlarımız sizi arasın

40.000 TL değerindeki

Gelişmiş e-Ticaret Yazılımı tüm özel yazılım ve mobil uygulama müşterilerimize HEDİYE! Nisan ayı için geçerli bu fırsatı kaçırmayın. Detaylı bilgi için:

Scan the code